12.12.2023

Херсон та шведський Норрчепінг стали містами-побратимами

У Швеції цими днями громади Херсона та Норрчепінга підписали договір про партнерство. Вперше міста налагодили контакт у червні на форумі міжмуніципальних партнерств Україна-Швеція, який організувала ініціатива Сities4Cities| United4Ukrainе разом із шведською асоціацією місцевих влад та регіонів SALAR, за підтримки шведського агентства SIDA. А вже у вересні, після візиту шведських колег до Херсону, оголосили про намір офіційно закріпити співпрацю.

11 грудня 2023 року у портовому місті Норрчепінг вздовж основного мосту вивішали жовто-блакитні стяги. Так, перед підписанням,  мер Норрчепінга Анна Соткасіри Вік та заступник мера Норрчепінга Крістофер Ярнвала, зустрічали українську делегацію: заступника мера Херсона Віталія Бєлоброва та Надзвичайного і Повноважного Посла України в Королівстві Швеція Андрія Плахотнюка. 

Заступник мера Херсона Віталій Бєлобров разом із мером Норрчепінга Анною Соткасірою Вік та її заступником Крістофером Ярнвалом
Заступник мера Херсона Віталій Бєлобров разом із мером Норрчепінга Анною Соткасірою Вік та її заступником Крістофером Ярнвалом

“У вересні цього року я особисто відвідав Херсон, який був окупованим росіянами з початку березня 2022 року до листопада того ж року. Сьогодні я дізнався, що ситуація в місті загострилася. Обстріли стали інтенсивнішими, і необхідність продемонструвати, що місто та країна мають Європу за спиною, стала ще більшою”, – зазначив Крістофер Ярнвал, заступник мера Норрчепінга.

На зустрічі партнери  визначили основні напрямки співпраці, які допоможуть підсилити громади обох країн.

“Муніципалітету Норрчепінг цікавий досвід кризового менеджменту – як реагувати на виклики й готуватися до них, оскільки вони розуміють, що ризики війни є навіть у них. Нам цінний їхній досвід переміщенням порту з центру міста на окраїну.  У сфері освіти нам обом цікаво як працюють наші старші школи та коледжі. Зокрема, розвиватимемо напрямок співпраці зі шведським бізнесом з Норрчепінгу, оскільки ми зараз створюємо індустріальні парки й хочемо залучити їх бізнес для створення робочих місць у Херсоні”, – розповів Віталій Бєлобров, заступник міського голови Херсона.

Заступник мера Херсона Віталій Бєлобров разом із мером Норрчепінга Анною Соткасірою Вік під час підписання угоди про співпрацю
Заступник мера Херсона Віталій Бєлобров разом із мером Норрчепінга Анною Соткасірою Вік під час підписання угоди про співпрацю

Попри те, що більшість вище окреслених напрямків роботи можлива на перспективу, Віталій Бєлобров закликає українські громади налагоджувати партнерства уже зараз.

“Готуватися до відновлення, до відбудови ми маємо вже сьогодні, щоб не втрачати час. Для цього нам потрібні план, проекти та проектні команди, які будуть їх реалізовувати. І нам потрібні партнери. Саме за цими напрямками ми сьогодні працюємо і закликаємо всі громади не чекати перемоги. Звичайно, що наближати, як тільки можна, але й частина команди у громаді має думати про завтра і після завтра”, – закцентував заступник мера Херсона Віталій Бєлобров.
__

Cities4Cities | United4Ukraine

Ми налагоджуємо міжмуніципальні партнерства Україна-Європа, щоб побудувати сильні партнерства і підтримати Українське прагнення до членства в ЄС і післявоєнного відновлення.

Українські громади, які шукають партнерів у Європі: https://cities4cities.eu/

Cities4Cities | United4Ukraine — партнерські ініціативи, які об’єднали зусилля у вересні 2022. Сities4Cities було засновано містом Зіндельфінген (Німеччина) під патронатом Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи. United4Ukraine започаткували SALAR International та місто Львів (Україна) за підтримки Шведської агенції міжнародного розвитку (Sida).