14.10.2024

Лідери громад відвідали Брюссель з адвокаційним візитом

Візит організувала ініціатива Cities4Cities| United4Ukraine 7-11 жовтня за підтримки Програми Polaris “Підтримка багаторівневого врядування в Україні”.

Візит проходив в рамках Європейського тижня регіонів та муніципалітетів — найбільшої події про місцевий розвиток в ЄС, яку організовує Директорат Єврокомісії з регіонального розвитку (DG Regio) та Комітет регіонів. Мета візиту — посилення ролі місцевого самоврядування та асоціацій місцевого самоврядування в процесі європейської інтеграції України.

Завдяки Cities4Cities за підтримки Програми Polaris “Підтримка багаторівневого управління в Україні” лідери Всеукраїнської асоціації ОТГ, Всеукраїнської асоціації громад та Української асоціації районних та обласних рад, представниця Департаменту координації міжнародної технічної допомоги СКМУ зустрілися з представниками Єврокомісії (Директорів з питань регіонального розвитку та розширення), Комітету регіонів, європейськими асоціаціями місцевого самоврядування та колегами з різних європейських країн – Бельгії, Франції, Норвегії та Швеції.

За оцінками експертів Шведської асоціації місцевих і регіональних влад, майже 70% законодавства ЄС має безпосередній вплив на місцевий розвиток в країнах-членах, особливо в таких сферах як економічна та територіальна згуртованість ЄС, захист навколишнього середовища, транспорт, розвиток сільського господарства та сільських територій, закупівлі тощо. До прикладу, зі щорічного звіту ЄС щодо стану розвитку регіонів і міст – 8 з 10 євро, які скеровуються на реалізацію Зеленої угоди – політики ЄС із зменшення викидів вуглецю та протидії змінам клімату, витрачаються на місцевому рівні.

Виконання Україною вимог у цих сферах потребуватиме значних інвестицій, в тому числі на місцевому рівні. Тому, надзвичайно важливо, щоб  місцеве самоврядування, через асоціації, мало голос на кожному етапі переговорного процесу. Швеція має цей досвід і ми радо хочемо ділитися ним із нашими українськими партнерами” – каже старший радник SALAR International Магнус Лільєстрьом.

Делегація  під час слухань Комітету Регіонів
Делегація під час слухань Комітету Регіонів

Важливим етапом для посилення ролі місцевого самоврядування в процесі євроінтеграції України має стати створення спільного консультативного комітету при Комітеті Регіонів, дорадчим органом Єврокомісії, який є голосом місцевого самоврядування в ЄС.

“Повноваження Комітету закінчуються наступного року в січні, але я справді сподіваюся, що під час наступного мандату ми не лише будемо працювати в рамках робочої групи з Україною, але дійдемо до створення Спільного консультативного комітету, який може стати потужнішим інструментом, ніж ми маємо зараз.У нас є такі комітети з іншими країнами, які є на шляху до Євросоюзу – з Чорногорією, з Сербією, з Македонією. Найважливішим завданням є підготувати фахівців із місцевого самоврядування до європейської інтеграції”, – поділилася своїми очікуваннями щодо посилення ролі громад в європейській інтеграції Александра Дулькевич, голова робочої групи з Україною при Комітеті регіонів, меркиня польського Гданська.

Александра Дулькевич, голова робочої групи з Україною при Комітеті регіонів, меркиня польського Гданська під час зустрічі з українською делегацією
Александра Дулькевич, голова робочої групи з Україною при Комітеті регіонів, меркиня польського Гданська під час зустрічі з українською делегацією

Комітет складатиметься з 12 представників місцевого самоврядування з України та 12 членів Комітету регіонів. Цей інструмент дозволить залучати досвід європейських колег до оцінки переговорного процесу між Україною та ЄС з точки зору місцевого самоврядування. 

Іншими важливими темами для обговорень під час візиту стало також долучення місцевого самоврядування до процесів відбудови України за розширення кількості та географії європейських програм, доступних для українських громад.

“Важливо, щоб принаймні 20% коштів в рамках Плану України, що реалізується за підтримку ЄС, були спрямовані на субнаціональний рівень. – зазначив під час зустрічі Крістіан Ларсен, делегований експерт Директорату з питань розширення Єврокомісії. – З нового року ми очікуємо від України запровадження чіткого механізму управління публічними фінансами, який забезпечуватиме передачу коштів з державного на місцевий рівень для реалізації проєктів з відбудови.”

Також, в Єврокомісії думають про механізм співпраці з українськими державними банками, що дозволить малим громадам отримувати безвідсоткові позики для реалізації проєктів.

______________

Сities4Cities | United4Ukraine — партнерські ініціативи, які об’єднали зусилля у вересні 2022. Проєкт допомагає українським громадам налагодити міжмуніципальні партнерства з муніципалітетами країн Європи. 

Сities4Cities було засновано містом Зіндельфінден (Німеччина) під патронатом Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи. Ініціатива United4Ukraine була започаткована SALAR International та міською владою Львова (Україна) за підтримки Шведського агентства з питань міжнародного розвитку (Sida). З 2024 року Sities4Cities | United4Ukraine є частиною флагманської програми Швеції по співпраці у сфері реформ – Polaris “Підтримка багаторівневого врядування в Україні”.

Стратегічні партнери: UCBI (USAID), Інститут Просвіти, Фонд Ганнса Зайделя, Асоціація міст України, Всеукраїнська асоціація ОТГ, Всеукраїнська асоціація громад, Українська асоціація районних та обласних рад.